MAKLUMAN

Koperasi Muamalat Bersatu Terengganu Berhad (KMBTB) akan ditukar kepada Koperasi Muamalat Bersatu Malaysia Berhad (KMBMB) setelah mempunyai perwakilan daripada setiap negeri.

PENTING

SILA HUBUNGI KAMI UNTUK MEMUDAHKAN SEBARANG URUSAN PENDAFTARAN DAN PELABURAN. RESIT RASMI AKAN DIKELUARKAN SERTA MERTA SELEPAS PEMBAYARAN DIBUAT.
UST WAN ZAKARIA - 013 9239754 (Pengerusi Koperasi)
MALIK - 019 2177647 (setiausaha koperasi)
ZUNAIDI - 019 9971005 (wakil dilantik)
YUSRA 019-
8806469 (wakil dilantik)Thursday, January 13, 2011

BICARA AHLI LEMBAGA PENGARAH 4 - MALIK

MISI KMBTB

Salam kepada semua ahli DHN dan ahli Koperasi .

Terima kasih kepada semua atas sokongan yang diberikan kepada koperasi kita . Kepada yang belum menjadi ahli koperasi , segeralah menjadi ahli dengan yuran keahlian Cuma RM20 seumur hidup . Kemudian diwajibkan masuk modal syer asas koperasi sebanyak RM500 dalam masa 3 bulan. Ada yang bertanya kenapa dalam masa tiga (3) bulan?. Ini adalah kerana masa 3 bulan insyallah adalah cukup untuk ahli berusaha mencari modal syer asas RM500. Untuk berniaga , keupayaan dan kebolehan untuk mencari dana adalah antara pra-syarat utama memulakan apa jua jenis perniagaan. Buat masa ini, ahli boleh mencari modal tersebut melalui gerakan DinarHijjaz. Hubungilah stokis – stokis dan upline anda untuk bimbingan perniagaan.

Kali ini saya ingin mengambil kesempatan dengan menulis sedikit pandangan tentang MISI koperasi kita yang ke 3 iaitu menyokong agenda mewujudkan ‘high income nation’ atau masyarakat yang berpendapatan tinggi . Misi yang pertama dan ke-dua belum ditulis lagi ye ..:)

Terdapat banyak kaedah atau cara yang boleh dilakukan oleh individu untuk menambah pendapatan. Ada yang berniaga , bekerja lebih masa, bertukar kerja dan macam macam cara lagi .

Di KMBTB, konsep yang digunapakai untuk mewujudkan masyarakat berpendapatan tinggi ialah dengan cara mewujudkan ‘multiple source of income (MSI) ’ atau dengan kata lain ‘ memperbanyakkan punca pendapatan’.

Mungkin cara terbaik untuk menerangkan konsep MSI ini ialah dengan meminjam konsep CashFlow Quadrant oleh Jutawan Robert Kiyosaki . Saya sendiri sering menggunakan konsep cashflow quadrant ini didalam pembentangan kertas kerja saya .

Cash Flow Kuadrant ( Petak Aliran Tunai )

E : B
------------
S : I

Di sebelah kiri , terdapat Kuadrant (Petak) E dan S . E mewakili ‘Employee’ atau golongan pekerja . Kebanyakan kita semua bermula dari ‘E’ atau dengan kata lain ‘Makan gaji’ .

Daripada makan Gaji , kita boleh bermula untuk langkah ke MSI (menambah pendapatan) dengan pergi ke petak – petak lain iaitu S (Self-employed atau Bekerja sendiri) , I ( Investor atau Pelabur) , atau B ( Business Owner atau Tuan Punya Perniagaan).

Sebagai analogi mudah, kita misalkan seorang guru bernama Cikgu Siti ingin menambah pendapatan beliau sebagai seorang guru . Cikgu Siti sekarang berada di petak ‘E’ , makan gaji dengan kerajaan. Sebagai langkah pertama, Cikgu Siti telah mendaftar sebagai ahli Koperasi KMBTB . Setelah berfikir , beliau ingin membuat gerakan pertama menambah pendapatan dengan ke petak S . Sebagai permulaan, beliau tidak lagi berhenti bekerja , tetapi mengambil salah satu program gerak usahawan didalam Koperasi iaitu Program Stokis DinarHijjaz.

Dengan cara ini, Cikgu Siti kini dapat menambah pendapatan dengan konsep ‘S” , bekerja sendiri dan menambah pendapatan beliau. Alhamdulilah , dengan bayaran bonus dua kali sebulan dan pendapatan runcit lain, pendapatan Cikgu Siti telah bertambah .


Seterusnya , Cikgu Siti boleh menambah lagi pendapatan beliau dengan bergerak ke petak ‘I’ ( Investor atau Pelabur) . Cikgu siti membuat langkah bijak dengan melabur didalam Koperasi KMBTB. Beliau melabur RM10 ribu didalam projek koperasi . Sebagai pulangan , Cikgu Siti akan memperolehi keuntungan dengan sama – sama menggunakan produk koperasi di samping menjual produk koperasi .

Lagi cepat produk habis dijual , lagi cepat pulangan pelaburan beliau dapat.
Cikgu Siti sekarang telah berada di tiga petak iaitu ‘E’,’S’ dan ‘I’ . Kini beliau ingin bergerak kepetak terakhir iaitu ‘B’ (Business owner & Tuan Punya Perniagaan) . Cikgu Siti faham bahawa petak ‘B’ selalunya memerlukan modal yang besar dan pelaburan didalam ‘B’ baik dilakukan dalam kumpulan (TEAM) .

Oleh itu, beliau akan membuat pelaburan didalam ‘B’ bersama Koperasi . Koperasi akan membuka Kedai Halal Pertama dan beliau sebagai ahli koperasi dan membuat pelaburan didalam koperasi akan bergerak bersama koperasi kepetak ‘B’ .

Dengan ini , Cikgu Siti kini dapat menambah pendapatan beliau dengan cara berkoperasi . Sebagai ahli Koperasi KMBTB, kita boleh menambah pendapatan dengan berada dimana – mana petak , tidak semestinya ke semua petak . Setiap petak memerlukan ilmu dan ‘skills set’ yang tertentu . Belajarlah , tambah lah ilmu untuk berada dimana – mana petak dan menjana keuntungan .

Selamat Maju Jaya .

No comments:

Post a Comment